فهرست مطالب

تاریخ و تمدن اسلامی - پیاپی 33 (زمستان 1399)

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 33 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی خلیفه*، ستاره غفاری بیجاری صفحات 3-23

    عبدالحی گردیزی نویسنده زین الاخبار یا تاریخ گردیزی از جمله آخرین مورخان دوره نخست غزنوی است. این مقاله بر آن است تا رویکرد و روش گردیزی در تاریخ نگاری را واکاود و بازنماید. اگرچه  گردیزی به ظاهر تاریخ خود را در شمایل تاریخی عمومی نگاشته، اما بخش هایی از آن تاریخ سلسله ای و محلی است. گردیزی برخلاف بسیاری از مورخان سنتی و احتمالا متاثر از رویکرد و آثار ابوریحان بیرونی به موضوعات و مباحث اجتماعی و قوم شناسی پرداخته و در این زمینه گزارش های ارزنده و سودمندی به دست داده است. در روایت های گردیزی گاه رگه هایی از تساهل مذهبی را می توان یافت؛ اگرچه رویکرد اعتقادی او نسبت به ادیان و مذاهب دیگر بی طرفانه نیست، اما نسبت به مورخان معاصراش تعصب مذهبی کمتری داشته است. گردیزی در برخی مواضع، هرچند گاه سطحی، دست به  تبیین و تحلیل و نقد زده است، در نتیجه وی در برابر رویکرد عقلانی و نقلی موضعی میانه را برگزیده است. نقطه ضعف گردیزی پایبندی بیش از حد به خلاصه نویسی است.

    کلیدواژگان: گردیزی، زین الاخبار، تاریخ نگاری اسلامی، تاریخ نگاری فارسی، رویکرد اجتماعی
  • کامیار شیراوند*، نصرالله پورمحمدی املشی، محمدحسین فرجیهای قزوینی صفحات 25-57

    خرافات با تنوع شبکه واژگانی همسویش، از واژه هایی است که معانی و دلالت های متعددی در متون مختلف مسلمین داشته است. به رغم توجه برخی پژوهشگران به مباحث لغوی، جامعه شناختی و روان شناختی خرافات، این واژه کمتر به صورت شبکه ای و در کنار واژه های متناظر و مشابه مطالعه شده است. این مقاله با رهیافت تاریخ اجتماعی زبان دینی و با تامل در تحولات تاریخی کاربردها و دلالت واژگان، با تمرکز بر اجزای زبانی تشکیل دهنده شبکه مفهومی تحقیر در ادبیات اسلامی، به طور فشرده نمونه های کاربرد واژه های استخفاف آمیزی چون مزخرفات، مهملات، هذیانات، چرندیات، خزعبلات، لاطایلات، رکاکات، هرزه گویی، اراجیف سرایی و لاف وگزاف را  در شبکه معنایی واژه خرافات در دو حیطه دینی (حوزه های کلامی، حدیثی و عرفانی و...) و غیردینی (حوزه های جغرافیا، سفرنامه نویسی و کاربردهای سیاسی اجتماعی) بررسی کرده و نشان داده است که این واژگان در زمینه ای بسیار وسیع از رهیافت ها و در طیفی گسترده از نگرش ها و با مقاصد مختلف به کار رفته اند؛ با این حال تقریبا همگی به یک واژه مرکزی یعنی خرافات وابستگی معنایی داشته اند و برای طرد و رد و سرکوب عقاید و باورهای « دیگری» مورد استفاده قرار می گرفته اند، چنان که پیدایش فرق و نحله های دینی و مذهبی و شدت گرفتن مجادلات درون دینی، از جمله عوامل عمده افزایش شدید استفاده از این واژگان در ادبیات متقدم مسلمین بوده است.

    کلیدواژگان: خرافات، شبکه مفهومی تحقیر، لاطائلات، مزخرفات، هذیانات
  • محمد غفوری* صفحات 59-91

    صفوه الصفا، مهم ترین اولیانامه عصر ایلخانی، روایت ویژه ای از مناسبات میان مشایخ صوفی و نخبگان سیاسی و نظامی و در نتیجه تاریخ سیاسی عصر ایلخانان عرضه می دارد. در این روایات نه با تاریخ سیاسی فراگیر بلکه تنها با لحظاتی از آن مواجهیم که رخداد محوری آن ها رویارویی میان نمایندگان قدرت ایدیولوژیک، یعنی مشایخ صوفی، و نمایندگان اصلی قدرت دنیوی، یعنی نخبگان سیاسی و نظامی است. گزارش های صفوه الصفا متضمن بازنمایی بی‎کم و کاست و منطبق با گزارش‎های تاریخ‎نگاری رسمی از این رخدادها نیست بلکه معطوف به بازنویسی آن ها هم سو با جهت گیری سیاسی مولف است. از این قرار، مولف با گزینش عناصری از تاریخ سیاسی آن ها را در نظم روایی جدیدی پیکربندی می‎کند تا روایتی با بازیگران واقعی و رخدادهای واقعی و باورپذیر فراهم آورد. این پیکره روایی جدید نه مطلقا تمثیلی است و نه کاملا واقع‎گرایانه بلکه عناصری از تمثیل و واقعیت را در هم می آمیزد تا بتواند پیام ایدیولوژیک خود را که همان برتری نهایی قدرت ایدیولوژیک بر قدرت دنیوی و سیاسی است منتقل سازد.

    کلیدواژگان: صفوه الصفا، قدرت ایدئولوژیک، قدرت سیاسی، شیخ زاهد گیلانی، شیخ صفی الدین اردبیلی، ایلخانان
  • فرزاد فیضی*، حبیب شهبازی شیران، کریم حاجی زاده صفحات 93-127

    بسیاری از مفاهیم و معناهای فرهنگی اجتماعی و گاه سیاسی موجود در بناهای تاریخی پس از آفرینش آثار و در فرایند ارتباط مخاطبان با آن آثار شکل گرفته، تاثیر خود را نهاده و در بیشتر موارد پنهان مانده است. این مقاله به روش تحلیل گفتمانی، فرایند معناپردازی در ارک/ارگ علیشاه تبریز را در دوره های گوناگون کاویده و به این پرسش پرداخته که چگونه با تغییر در بافت پیرامونی و عناصر مجموعه، معناهای ارک دچار تغییر شده است. مجموعه علیشاه در زمان ایلخانی بازنمودی از ارکان اصلی حکومت شامل قدرت سیاسی (کاخ ها)، قدرت مذهبی (مسجد جامع بزرگ و خانقاه)، قدرت اقتصادی (راسته اصلی بازار) بوده و در دوره تیموری میزان نشانگی آن با سایر آثار معماری (مجموعه مظفریه و مجموعه صاحب آباد) تعدیل و تقسیم شده است. در دوره صفوی ارک با دگرگونی در بافت اولیه و عناصر معماری، بازنمودی مجازی از قدرت نظامی، در دوره قاجار و هم زمان با افزایش حس مکان نمادی از مجاهدت های ملی و در دوره پهلوی مظهری از ترکیب سنت و مدرنیته بوده است. ارک در دوران پس از انقلاب اسلامی علاوه بر بازبافت گردانی (ساخت مصلی بزرگ به جای مسجد نخستین ایلخانی در محوطه شمالی ارک) کارکرد موزه ای و گردشگری پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: ارک، ارگ علیشاه، معناپردازی، نشانه شناسی، متن، بافت، بازنمود
  • محمودرضا اسفندیار* صفحات 129-149

    این پژوهش در صدد است با بررسی سیر تفکر اسلامی، به تاثیرات امام محمد غزالی (د 505) بر جهان مالایی به خصوص مجمع الجزایر اندونزی، به عنوان یکی از مهم ترین و پرجمعیت ترین مناطق مسلمان نشین جهان اسلام بپردازد. روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و بر بنیاد منابع و گزارش های موجود، و روش پژوهش بر اساس تبیین کارکردی است. این پژوهش که در آن، چگونگی آشنایی مالاییان با غزالی و تاریخ و ابعاد گوناگون تاثیر او بر حوزه های مختلف فکر دینی خاصه کلام و تصوف و بر صوفیان و عالمان در مجمع الجزایر اندونزی از گذشته تا امروز بررسی شده، به این نتیجه دست یافته که از آغازین سال های اسلامی شدن این منطقه، افکار غزالی بر تکوین فرهنگ اسلامی در مجمع الجزایر اندونزی موثر واقع شد و حیات معنوی مالاییان نیز، از نظام تعلیم و تربیت دینی گرفته تا حوزه های اجتماعی، از اندیشه های وی بسیار متاثر گردیده است.

    کلیدواژگان: امام محمد غزالی، جهان مالایی، فرهنگ اسلامی، مجمع الجزایر اندونزی
  • حامد حیاتی*، نسترن مرادیانی، بهنام اسکندری صفحات 151-185

    با توجه به تخریب های شهری و عدم شناخت کافی درباره گورستان ها، این پژوهش در پی شناخت دقیق تر گورستان های تاریخی شهر اهواز و ارزیابی عوامل موثر در شکل گیری آن هاست. در این مقاله روش گردآوری داده ها بر مبنای اطلاعات کتابخانه ای و مطالعات میدانی گسترده است و اطلاعات جمع آوری شده از نوع کیفی است که به توصیف شرایط موجود نمونه های مطالعاتی می پردازد. هم چنین در این پژوهش با انطباق مشاهدات عینی و اسناد کتابخانه های به تحلیل عوامل موثر بر شکل گیری آرامستان ها پرداخته شده است. روش تحقیق این پژوهش از نوع پژوهش های توصیفی_تحلیلی است. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، عوامل متعددی بر شکل گیری و توسعه گورستان ها تاثیرگذار است که می توان آن ها را به طور کلی در دو دسته عوامل درونی و عوامل بیرونی و به طور جزیی تر در شش دسته کالبد، بستر، منظر، تاریخ، ساختارهای اجتماعی و اقتصادی و بافت گروه بندی نمود.

    کلیدواژگان: تپه های باستانی اهواز، عرصه های تدفینی، گورستان تاریخی، گورستان های اهواز
|
  • Mojtaba Khalifeh *, Setare Ghaffari Bijari Pages 3-23

    Gardīzī is one of the last historians of the first Ghaznavid period. His biography is vague and unknown and Zayn al-Akhbār is his only historical work. This article seeks to examine Gardīzī approach as well as method in  his historiography. Gardīzī has written Zayn al-Akhbār as a general history and possibly influenced by Abu Rihan's works, he  have paid special attention to social themes and devoted parts of his book to recognizing ethnic groups and representing different cultures. There is also a kind of religious tolerance can be found in his work, however, he is not completely neutral in some narrations. He has a less fanatical among the historians of this era in looking at different religions. Sometimes he has explained, analyzed and criticized, even superficially and as a result, he has chosen a moderate rational and narrative approach. Gardīzī's weakness is his excessive adherence to abridgment.

    Keywords: Gardīzī, Zayn al-Akhbār, Historiography, social attitudes
  • Kamyar Shiravand *, Nasrollah Poormohamadi Amlashi, Mohammad Hossein Farajihaye Ghazvini Pages 25-57

    Khorāfāt (Superstitions), with its diverse lexical network of synonym terms, is one of the words that have had many meanings and connotations in various Muslim texts. Despite the attention of some researchers to the lexical, sociological, and psychological dimensions of superstitions, the term has been less studied along with its network of corresponding and similar terms. This article, with the approach of social history of the religious language and reflecting on the historical developments of the uses and meanings of words, focuses on the linguistic components of the Lexical network of humiliation in Islamic literature. To do so, we survey the use of terms such as Mozak̲h̲rafāt, Mohmalāt, Had̲h̲yānāt, čarandiāt, k̲h̲oza'balāt, Lātā'ilāt, Rakākāt, Harzegoyi, Arādjifsarāyi and Lāf-o-Gazāf in the semantic network of the word Khorāfāt in two areas: religious (i.e. theological, hadith and mystical areas, etc.) and non-religious (i.e. geographical, travelogues, and socio-political uses). The study shows that these terms have been used in a very wide range of approaches and for different purposes; however, almost all of them have a semantic dependence on a central word i.e. Khorāfāt, being utilized to reject, deny and suppress the doctrine and beliefs of the “other”. Reasons such as the emergence of religious sects and the intensification of intra-religious controversies are among the main factors behind the sharp increase in the use of these terms in the early Muslim literature.

    Keywords: Khorāfāt (Superstitions), Lexical Network of humiliation, Lātā'ilāt, Mozarafāt, Hayānāt
  • Mohammad Ghafoori * Pages 59-91

    As the most significant hagiography of Ilkhanīd period, Safwat al-Sāfa articulates a specific narrative of Sufi-State relationships under Ilkhanīds. What is represented in this new narrative is not the overall political history of the time, but only some moments, in which the central event is the encounter between the representative of ideological power, i.e. Sufi leadership, and representatives of secular power, politico-military elite. Safwat al-Sāfa's reports do not imply a complete representation of those events and do not correspond to the official historiographical reports of those events, but are aimed at writing them in line with the author's political orientation. The author, thus, selects some elements of political history and reconfigures them in a new narrative arrangement in order to provide a new account with real actors and real events with a degree of verisimilitude. Neither absolutely allegorical nor totally realistic, this new narrative configuration combines allegorical elements with realistic ones to transmit its political point; the superiority of ideological power over political power.

    Keywords: Hagiography, Safwat al-Sāfa, ideological power, Political Power, Ilkhanīd state, Shaikh Ṣafī-al-Dīn Ardabīlī
  • Farzad Feyzi *, Habib Shahbazi, Karim Hajizadeh Pages 93-127

    Most of socio-cultural and even political concepts and meanings in historical monuments have formed after the creation of them and in the process of audience communication with those artifacts, influenced and hide in many cases. Therefore, in order to study the process of semantics in Alisha Ark of Tabriz from the time of its construction in the Il-khanate period to the present time has been used descriptive-analytical approach and semiotic methods. The question is how the meanings of Ark have transformed based on surrounding context and elements of the Compound Building. The results indicate that during the Il-khanate period, the Compound Building of Alishāh was a representation of the main foundations of government, including: political power (palaces), religious power (the grand mosque and monastery) and economic power (the main part of market). In the Timurid period, its semiosis criterion was modified and divided with other monuments (the Compound Building of Mozaffariyih and the Compound Building of Sāhib-Ābbād). During the Safavid period, the original context of the ark changed and the architectural elements became a virtual representation of military power. In the Qajar period, it became a symbol of national efforts and in Pahlavi period, it was a manifestation of tradition and modernity. In the period after the Islamic Revolution, the Ark has been made both recontextualization (construction of a large musallā instead of the first Il-khanate mosque in the northern part of Ark) and has found a museum and tourism function.

    Keywords: Ark Alishāh, Semantics, Semiotics, Text, context, representation
  • Mahmoodreza Esfandiar * Pages 129-149

    This study aims to examine the effects of Imam al-Ghazzālī on the process of Islamic thought in the Malay world, especially The Indonesian archipelago, as one of the most important and most populous Muslim regions in the Islamic world. The method of data collection is library-based and on available sources and reports and the research method is based on functional explanation. This study, which examines how the Malays got acquainted with al-Ghazzālī and the history and various dimensions of his influence on various areas of religious thought in the Indonesian archipelago, especially kalām and Sufism from the past to the present, concludes that al-Ghazzālī's thoughts on the development of Islamic culture in the Indonesian archipelago were influential, and the spiritual life of the Malays, from the religious education system to the social spheres has been greatly influenced by his ideas.

    Keywords: Malay world, Islamic Culture, al-Ghazzālī, Indonesian archipelago
  • Hamed Hayaty *, Nastaran Moradiany, Behnam Eskandari Pages 151-185

    Because of urban destruction and lack of sufficient knowledge about cemeteries, the aim of the present study is to emphasize on the importance of historical cemetery and evaluate the historical cemeteries of Ahwāz and effective factors of the formation. The data collection method is based on library information and field studies. That describes the existing conditions of the study samples and the effective factors in the formation of cemeteries is analyzed by adapting the objective observations and library documents. The research method is descriptive-analytical and based on the results of this study, several factors affect the formation and development of cemeteries, which can be divided into two categories of internal and external factors and in more detail in six categories of body, context, perspective, history, social, and economic structures and context.

    Keywords: Ancient hills of Ahwaz, burial areas, Historical cemetery, Cemeteries of Ahwāz